Ajvar, koji se u mnogim balkanskim zemljama, uključujući i našu, pravi već vekovima, osvaja i Veliku Britaniju. Preduzetnik Filip Evans odlučio je da, u saradnji sa makedonksim brendom "Pelagonija", u 13 evopskih zemalja izvozi ajvar koji po svom receptu pravi u Makedoniji. Evans je prvi put probao ajvar kada se preselio u Makedoniju 2009. godine, sa svojom suprugom koja je u toj bivšoj jugoslovenskoj republici dobila posao. U ovim zemljama, svako ima tetku koja pravi najbolji ajvar. Ljudi su ovde neverovatno strastvenih kada je reč o ajvaru i receptima za tu hranu, kaže Evans. Ovaj preduzetnik kaže da je ajvar na ovim prostorima prvi put napravljen još za vreme Aleksandra Velikog i dodaje kako se najčešće sprema u septembru, kada je paprika, glavni sastojak ajvara, sveža i jeftina.
Ajvar, koji se u mnogim balkanskim zemljama, uključujući i našu, pravi već vekovima, osvaja i Veliku Britaniju!
Preduzetnik Filip Evans odlučio je da, u saradnji sa makedonksim brendom "Pelagonija", u 13 evopskih zemalja izvozi ajvar koji po svom receptu pravi u Makedoniji.
Evans je prvi put probao ajvar kada se preselio u Makedoniju 2009. godine, sa svojom suprugom koja je u toj bivšoj jugoslovenskoj republici dobila posao.
"U ovim zemljama, svako ima tetku koja pravi najbolji ajvar. Ljudi su ovde neverovatno strastvenih kada je reč o ajvaru i receptima za tu hranu", kaže Evans.
Ovaj preduzetnik kaže da je ajvar na ovim prostorima prvi put napravljen još za vreme Aleksandra Velikog i dodaje kako se najčešće sprema u septembru, kada je paprika, glavni sastojak ajvara, sveža i jeftina.
"Shvatio sam da na ovim prostorima postoji dosta kvalitetne hrane, koja nije poznata svetu, niti prisutna na stranom tržištu", objašnjava Evans.
Njegov "aivar", iz čijeg je naziva izbacio slovo j da bi ljudi znali kako se izgovara, sada se može kupiti u više od 500 pehrambenih prodavnica u Velikoj Britaniji.
Kada razradi izvoz ajvara na Zapadnom tržištu, Evans planira da ga "progura" i u Aziju.